Blog

dec. 18, 2020 09:00am
Darul 3: Laudă-L pe Isus pentru ce face – Dumnezeul, Preotul și Vindecătorul nostru
294 Views

Cel de-al doilea dar oferit lui Isus de înțelepți a fost tămâia. Sevă.

Da, tămâia este seva copacilor uscată. În mod special, a copacilor care cresc în zona capătului sudic al Peninsulei Arabe.

În primul rând, cu un cuțit special se face un orificiu în arborele Boswellia sacra, prin care seva începe să se scurgă. Această primă sevă nu este colectată, pur și simplu curăță impuritățile.

Mai târziu, se fac mai multe tăieturi din care este eliberat un lichid rafinat. După ce seva se usucă, se obține ceea ce în industrie se numește o „lacrimă”. Aceste lacrimi sunt colectate de pe arbori, zdrobite în bucăți și vândute apoi ca tămâie.

Tămâia oferită lui Isus a călătorit (probabil cu o cămilă) de-a lungul deșertului arab după cum era prevestit în Isaia 60:6. În acel timp, valora mult mai mult decât greutatea sa în aur. Dar în scopul și funcția acestui dar putem începe cu adevărat să-i vedem valoarea. Tămâia era în principiu arsă ca un tip de aromă. De fapt, însăși istoria lumii indică ceva de genul tămâii pure sau de înaltă calitate.

În istoria Vechiului Testament, această tămâie pură era folosită de preoți în temple ca parte din ritualul închinării și sacrificiului făcut către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. De asemenea, era folosită regulat în lumea antică în calitate de leac vindecător.

Cercetări științifice recente arată că tămâia încă are capacități vindecătoare, în special în cazul unor anumite tipuri de cancer. Când a fost intervievat de BBC, imunologul Mahmoud Suhail a explicat: „Cancerul începe când codul ADN din nucleul celulei devine corupt. Se pare că tămâia are o funcție de resetare. Poate spune celulei care ar trebui să fie codul ADN potrivit.”

De ce înțelepții I-au dăruit tămâie pruncului Isus? Chiar dacă știau sau nu, ei au adus probabil singura substanță care ar fi spus povestea lui Isus relatată în Isaia 53: 5 VDC:

Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.

Isus a făcut și face asta. Precum seva din arborele Boswellia sacra este zdrobită pentru a se obține tămâia, tot așa Isus a fost zdrobit pentru ca să devină vindecătorul nostru—ultimul preot care Și-a oferit viața ca sacrificiu ultim și perfect pentru păcatele noastre și care încă mai mijlocește la Dumnezeu pentru noi. El este funcția de resetare care face totul corect. El este pacea noastră.

Roagă-te: Isus, Îți mulțumesc pentru că Tu ești cel care ne face pe noi potriviți pentru Dumnezeu. Îți mulțumesc pentru că Tu continui să mijlocești pentru noi și Îți mulțumesc pentru toate modurile în care ne vindeci, ne reabilitezi, ne dai pace și ne arăți că ești cu noi. Amin!

Practică: Cum Îl lauzi pentru ce a făcut și încă face astăzi? Cum te poți baza pe El ca preot și vindecător al tău?

 sursa  – my.bible.com/

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags