Blog

nov. 03, 2020 09:00am
302 Views

”Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou,  prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie, și la o moștenire nepieritoare, care e neîntinată și nici nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru voi.”

1 Petru 1:3-4 – EDCR.

În aceste două versete, se observă faptul că Petru dorește să le explice destinatarilor modul în care mântuirea a fost prelucrată de Dumnezeu.  ”Ne-a născut din nou” (propoziția principală a textului) este o acțiune care reflectă o activitate făcută de altcineva în dreptul autorului epistolei și destinatarilor săi.  Este vorba de o transformare a vieții, de un act în procesul mântuirii, de o lucrare care are în vedere schimbarea omului din ceea ce este, în ceva nou, în ceea ce va fi.  Dumnezeu a ales pe cineva încă din veșnicie și la vremea hotărâtă de El intervine în viața omului respectiv, în viața omului păcătos și începe să-l modifice, să-l prelucrează în ceva nou, prin ”nașterea din nou” care este un act ce reflectă și exprimă miracolul mântuirii – tema contextului celor două verste (1:1-2:11).

În cele scrise mai jos, nu doresc să explic în întregime aceste două versete sau această temă (voi predica din cele două versete  într-un cadru mai restrâns), ci doar ultima parte pe care o descrie și care ne vorbește despre răsplata, despre beneficiile, despre moștenirea, despre comoara copiilor mântuiți, a celor născuți din nou, a celor aleși după Preștiința lui Dumnezeu Tatăl.

Această moștenire este nepieritoare în deosebire de cele pământești.  Ea este neîntinată deoarece este pură, este curată, este sfântă.  Nu se poate veșteji, deoarece nu este pământească, este cerească și veșnică.  Ba mai mult ea este și păstrată în ceruri de Dumnezeu pentru toți cei care sunt născuți din nou.

Pentru cei care nu sunt și nu vor fi născuți din nou pe acest pământ, aceste beneficii nu sunt valabile și nu vor avea parte de această moștenire.

Nu cunoaștem foarte multe aspecte despre răsplata și moștenirea pe care o vom primi din partea Lui.  Cunoaștem lucruri generale, ceea ce Scriptura ne descoperă și ceea ce Duhul Sfânt ne ajută să înțelegem din Scriptură.  Totuși, avem câteva detalii despre această comoară care ne așteaptă în ceruri, detalii descrise de Petru:

a) Perfectă vs4.

Primul detaliu cu privire la această comoară de care beneficiem toți cei care am experimentat nașterea din nou este cu privire la perfecțiunea ei prin faptul că este veșnică, infinită, nelimitată, nemuritoare.

”ne-a născut din nou,  prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie, și la o moștenire nepieritoare,”

Toate bogățiile acestei lumi, aurul, argintul, clădirile cele mai minunate, mașinile cele mai spectaculoase, până și cele mai frumoase locuri pe care pământul le poate oferi prin natura lui și noi avem privilegiul de a le vedea, vor pieri, vor fi distruse, vor fi anihilate, vor fi arse și nu vor mai exista niciodată (2 Petru 3.10).  Pe când, textul ne spune că Dumnezeu a păstrat pentru noi o moștenire nepieritoare, o moștenire care nu poate fi distrusă, infailibilă, indestructibilă.  Această moștenire, această comoară se diferențiază prin faptul că nu o va prinde niciodată rugina, nu o vor mânca molile și nu va putrezi niciodată (Matei 6:20).

b) Pură vs4.

Petru menționează faptul că această moștenire, această comoară este neîntinată adică, ea este imaculată, este pură, este aleasă, este sfântă. 

”care ne-a născut din nou,  prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie, și la o moștenire nepieritoare care e neîntinată și nici nu se poate veșteji”

Această moștenire nu a fost câștigată la fel cum își câștigă unii bogățiile, prin furt, prin ilegalitate.  Ba mai mult, nu noi am câștigat-o, nu noi am muncit atât de mult încât să o avem în posesie, încât să o merităm.  Moștenirea este neîntinată datorită faptlui că Isus Hristos a plătit prețul pentru noi prin moartea Sa și prin învierea Sa. A înviat din morți și s-a dus la Tatăl să ne pregătească un loc ca să moștenim un cer nou și un pământ nou împreună cu El (Apocalipsa 21:1).

c) Protejată vs4.

Iar în final, Petru ne spune despre această moștenire veșnică, despre această comoară veșnică, că ea este în siguranță, că ea este păstrată în ceruri pentru noi, pentru toți copii Lui, pentru toți cei care am fost născuți din nou.

”care ne-a născut din nou,  prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie, și la o moștenire nepieritoare care e neîntinată și nici nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru voi.”

 Ce promisiune bogată, ce privilegiu minunat, ce bogăție avem și vom avea când se va arăta El și vom sta împreună cu El.

Trăim într-un secol în care pericolul de a fi distrași și acaparați de pofta ochilor prin care putem vedea toate bogățiile acestei lumi este mare.  Posibilitatea de ajunge să tânjim după ele și să le dorim tot mai mult este enormă.  Știu că nu e ușor, tot ce vedem este frumos împachetat și ambalat, arată bine, sunt plăcute la vedere, sunt tentante, atrag aproape irezistibil, dar să nu uităm că sunt trecătoare, sunt ”made in china”, și nu țin mult, iar noi nu suntem nemuritori pe acest pământ.  Pe de altă parte, tot ceea ce vedem nici măcar nu poate fi pus în comparație cu ceea ce ne-a pregătit și ne-a păstrat Dumnezeu în ceruri pentru noi.  „Adunați-vă comori în ceruri” (Matei 6:20), a spus Domnul Isus.

O încurajare în această privință a transmis-o Pavel lui Timotei în această privință:

”  Evlavia este, într-adevăr, un mare câştig, dacă este însoţită de mulţumire.  Căci noi n-am adus nimic în lume, astfel că nu putem lua nimic din ea.  Dacă avem mâncare şi îmbrăcăminte, acestea ne vor fi de ajuns.  Cei care vor să se îmbogăţească vor cădea în ispită, în capcană şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care-i cufundă pe oameni în ruină şi pierzare.  Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tânjit după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu multe dureri. Însă tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri! Urmăreşte dreptatea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea! 12 Luptă-te lupta cea bună a credinţei! Apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat şi pentru care ai depus o bună mărturie înaintea multor martori. „

1 Timotei 6:6-11 – NTLR.

Daniel Godja

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiune.

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags