Blog

iul. 28, 2020 08:24am
4 Scopuri ale căsătoriei despre care lumea nu vorbește
660 Views

Să recunoaștem, divorțul este ceva obișnuit și astăzi pare tot mai rar ca un cuplu să rămână împreună toată viața.

Ceea ce este rar este și conceptul biblic al căsătoriei – între un bărbat și o soție pentru tot restul vieții. Dar, deoarece căsătoria a existat încă de la bun început, Scriptura este plină de informații cu privire la acest subiect.

Aș dori să ne întoarcem la începuturi și la cele patru scopuri de bază ale căsătoriei pentru a arăta cum ar trebui să arate ea – nu versiunea distorsionată pe care o vedem adesea în aceste zile.

1. CĂSĂTORIA ESTE PENTRU CONVIEȚUIRE.

În Geneza capitolul 1, Biblia descrie pentru noi creația lumii. În timp ce Dumnezeu s-a oprit pentru a contempla lucrarea Sa la sfârșitul fiecărei zile, Biblia spune: „Dumnezeu a văzut că este bine” (Geneza 1: 4,10,12,18,21,25). La sfârșitul creației Dumnezeu a privit întreaga Sa creație și a spus: „A fost foarte bine” (Geneza 1:31).

Apoi Scripturile spun că Dumnezeu a văzut ceva nu este bine. Dumnezeu a spus: „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 2:18). Deci, Dumnezeu a creat un ajutor, o femeie, pentru a servi ca tovarăș pentru bărbat (Geneza 2: 21,22).

Căsătoria oferă tovărășia de care avem nevoie ca ființe umane. Această conviețuire se zidește pe o bază de angajament, încredere, intimitate și fidelitate.

2. CĂSĂTORIA ESTE PENTRU NAȘTEREA COPIILOR.

Dumnezeu a dat poruncă lui Adam și Eva să se reproducă și să aibă copii:

 “Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.””(Geneza 1:28)

Voința lui Dumnezeu este ca sexul să fie în limitele relației de căsătorie (Evrei 13: 4), ceea ce înseamnă că copiii ar trebui să se nască doar dintr-un cuplu căsătorit.

3.   CĂSĂTORIA ESTE PENTRU A PREVENI IMORALITEA SEXUALĂ

Moise ne spune că un bărbat și o femeie vor deveni un singur trup, referindu-se la intimitatea fizică (Geneza 2:24).

Adam și Eva sunt descriși ca fiind goi unul față de celălalt și nu simt nicio rușine (Geneza 2:25). Dumnezeu sancționează sexul în afara căsătoriei, sexul în afara relației de căsătorie ar aduce vinovăție și rușine. Sexul este păcătos doar atunci când această dorință este îndeplinită în afara legăturii de căsătorie.

Apostolul Pavel în Corinteni 7:1-2 spune:

“Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.” . (1 Corinteni 7:1-2)

Acest pasaj vorbește despre esența problemei: Orice relații sexuale în afara relației de căsătorie sunt păcătoase și imorale!

4.     CĂSĂTORIA   ESTE O POZĂ A RELAȚIEI UNUI CREDINCIOS CU HRISTOS

Apostolul Pavel a spus bisericii din Efes:

„De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup.” Taina aceasta este mare (vorbesc despre Hristos şi despre Biserică).  Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat. (Efeseni 5:31-32)

Relația de căsătorie ilustrează unirea credinciosului cu Hristos. Isus a spus că un cuplu care își recită juramintele de nuntă este într-un fel mistic reunit în căsătorie de nimeni altul decât Dumnezeu însuși.

 “Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.’”  (Marcu 10:9) 

Secretul unei căsătorii reușite este unirea pe trei niveluri cu soțul tău.

Biblia ne învață  că Dumnezeu a creat pe om „după chipul lui” (Geneza 1: 26,27). Deoarece Dumnezeu este o Treime (Dumnezeu este Tată, Fiul și Duhul Sfânt), omul a fost creat ca o ființă în trei părți – trup, suflet și spirit.

Unirea unui bărbat cu o femeie în căsătorie trebuie să fie o uniune pe fiecare din aceste trei niveluri pentru a atinge idealul lui Dumnezeu.

Observați aceste trei niveluri:

  • Trup. Aceasta se referă la relația fizică din căsătorie – unirea corpului cu corpul. Încă de la începutul timpului, evreii, precum și comunitatea creștină, cred că căsătoria nu a avut loc până când este consumată relația fizică.

Relația sexuală este atât de importantă încât Biblia poruncește ca nici soțul, nici soția să nu împiedice sexul celuilalt:

“Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta.  Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana din pricina nestăpânirii voastre.” (1 Corinteni 7:2-5)

Dar nu aici se încheie căsătoria, ci doar acolo unde începe.

Adesea consiliez cuplurile căsătorite care se angajau în relații sexuale premaritale înainte de a se căsători. În cele din urmă, aceste cupluri îmi vor spune  că sexul a fost „grozav”, așa că au crezut că sexul este o bază adecvată pentru o relație permanentă și astfel s-au căsătorit.

Ei nu au avut dreptate.

Relația fizică este extrem de importantă în căsătorie. Cu toate acestea, dacă o căsătorie nu se bazează pe altceva decât pe atracție fizică, este probabil îndreptată către instanța de divorț. Când stralucirea și emoția se uzează, așa cum se întâmplă întotdeauna, relația se termină.

Orice căsătorie care se bazează pur pe atracția fizică se va încheia în indiferență, divorț sau adulter.

Este important sexul pentru o relație de căsătorie? Da, este.

Poate sexul să țină o căsătorie împreună? Nu, nu se poate!

  • Suflet. Prin „suflet” ne referim la mintea, voința și emoțiile omului. O căsătorie implică mai mult decât doar unirea a două corpuri; aceasta implică unirea a două minți – două voințe și emoțiile atât ale soțului, cât și ale soției sale.

Mă refer la împărtășirea reciprocă a gândurilor și ideilor între soț și soție și la modul în care se simt amândoi în legătură cu acele gânduri și idei. Această unitate păstrează ambii parteneri de căsătorie îndreptându-se în aceeași direcție. Dacă nu, atunci cuplul va fi împărțit.

Comunicarea este modul în care rămâi în unitate. Și la fel se întâmplă că comunicarea, cel puțin pentru mine, este motivul pentru care atât de multe persoane divorțează.

Important nu este „când” comunicați, ci să comunicați zilnic!

  • Spirit. Mă refer la o căsătorie între doi creștini. Doi necredincioși sau un necredincios și un creștin nu pot avea niciodată o căsătorie de spirit cu spirit. De multe ori am spus că cel mai mare lucru pe care soția mea îl face pentru căsătoria noastră este să umble cu Dumnezeu.

Cineva a spus pe bună dreptate: „Relațiile nu se formează, ele sunt forjate, iar în procesul de forjare există căldură.” Pentru ca doi păcătoși să trăiască într-o apropiere atât de mare unul față de altul, trebuie să existe o putere supranaturală de a se iubi și de a se ierta unul pe celălalt. Această putere supranaturală nu poate veni decât de la Însuși Dumnezeu.

În concluzie, este dificil pentru o persoană să treacă singură prin viață și este cel mai bine atunci când există trei: tu, un prieten credincios și Dumnezeu. Donald T. Kauffman a oferit acest gând:

“O căsătorie bună nu este un contract între două persoane, ci un legământ sacru între trei. Prea adesea Hristos nu este niciodată invitat la nuntă și nu găsește loc în casă. ”

Amintiți-vă că cea mai puternică căsătorie este formată din trei șuvițe: Dumnezeu, tu și soțul (soția) tău.

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags