Blog

iul. 14, 2020 02:00am
Ce găsim scris în proverbe despre Nebun și Înțelept
351 Views

În mod normal, atunci când mă rog pentru o carte din Bibliei, mă îndrăgostesc de ea și spun că este favorita mea. Nu am reușit să spun asta despre Proverbe. A fost o carte grea de studiat și de formulat rugăciuni personale din ea.

Mai întâi a trebuit înțeleg faptul că în viața mea există ‘nebuni’ care fac alegeri prostești conduși de răutate. Nu-mi place să recunosc că în viața mea există ‘nebuni’. De asemenea, trebuie să recunosc că și eu acționez deseori prost. Ceea ce îmi doresc pentru mine și pentru ceilalți este să-L iubesc pe Dumnezeu și să caut înțelepciunea.

 Este sfâșietor să privim cum copiii noștri cresc într-o lume plină de  răutate și  ură pentru Dumnezeu și pentru cei ce Îl urmează pe El. Lumea ne spune să ne urmărim sentimentele și orice ni se pare bun și este corect, aceasta este calea noastră de urmat.

Nu aceasta ne învață Proverbe.

Proverbe ne învață că dacă trăim cu înțelepciune așa cum  ne învață Cuvântul, atunci vom fi binecuvântați. Dacă trăim fără înțelepciune, nu prin Cuvânt, atunci vom experimenta distrugerea și moartea. În timp  este posibil să nu experimentăm imediat binecuvântări sau distrugeri fizice,  dar în cele din urmă cei drepți sunt binecuvântați cu viața veșnică, iar cei răi suferă în iad etern.

În timp ce mă gândeam la ‘nebunii’ din viața mea, m-am întrebat dacă, din cauza propriilor mele acte de prostie, unii au ales o cale nechibzuită. Cu aceste frământări din lăuntrul meu, am dorit să termin cartea Proverbe și să o împachetez cu fundiță. După ce am parcurs zilele de studiu, am avut nevoie de câteva idei principale pentru a-mi oferi atât provocări cât și mângăiere.

Iată acele patru idei extrase din timpul meu petrecut în  cartea Proverbe:

* Există și au existat întotdeauna oameni ‘nebuni’ care aleg să meargă pe o cale nebună chiar și după ce li s-a prezentat calea înțeleaptă.

* Există ‘proști’ care nu au fost expuși la înțelepciunea evlavioasă și nu știu că există o altă cale demnă de urmat.

* Există înțelepți care fac alegeri nechibzuite și nu reușesc să trăiască pocăința consecventă.

* Există înțelepți care parcurg predominant calea înțelepciunii, deoarece doresc să-L urmeze pe Dumnezeu, cel de la care primesc puterea.

Lucrurile acestea trebuie să ne determine să fim responsabili în următoarele aspecte:

Alege pentru tine însuți calea înțelepciunii.

Crește intenționat în cunoașterea Cuvântului.

Crește intenționat într-o relație de dragoste cu Tatăl nostru atotînțelept.

Permite înțelepciunii și iubirii lui Dumnezeu să curgă din viața ta către alții.

Bucură-te de această cale.

Pocăiește-te atunci când respingi adevărata cale.

Așteapta-te la o aventură care este mult mai bună decât orice cale rea.

Roagă-te ca toți să aibă urechi care aud, ochi care văd și inimi înmuiate la Evanghelia mântuitoare.

Și, în sfârșit . . . trebuie să crezi că Dumnezeu îl va aduce pe cel ‘nebun’ la timpul potrivit pe calea Sa.

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags