Blog

iun. 16, 2020 02:00am
7 definiții ale unui prieten
409 Views

Când s-a încheiat primul război mondial, regele și regina Belgiei au dorit să-l onoreze pe președintele Hoover pentru ajutorul primit în timpul războiului din partea Statelor Unite. După ce a luat în considerare diferitele onoruri disponibile, monarhul i-a oferit lui Hoover să aleagă dintre trei decorațiuni. El le-a respins toate afirmând:

„Ați stat la poarta civilizației și ați reținut valul agresivității, în timp ce noi am împărțit cu voi doar ceea ce trebuia să dăm. Pentru asta nimeni nu cere onoruri. ”

Regele și regina au răspuns: „Este prietenul nostru foarte bun”. Dorind să-și exprime în mod adecvat aprecierea pentru eforturile sale, au creat un nou ordin care îi aparținea doar lui Hoover „Prieten al poporului belgian”.

Viața fără un prieten poate fi foarte singură și  adesea este diferența dintre succesul unui om și eșecurile altuia. Charles Spurgeon, un predicator englez din secolul al XIX-lea, a spus: „Prietenia este una dintre cele mai dulci bucurii ale vieții. Mulți s-ar putea să fi eșuat sub amărăciunea încercărilor din viața lor dacă nu ar fi găsit un prieten. ”

Deci ce face un prieten să fie cu adevărat prieten?

Iată câteva caracteristici definitorii pentru tine:

1. Un prieten te cunoaște. Te iubesc în ciuda defectelor tale și ei sunt cei care sunt acolo pentru tine, când nimeni altcineva nu este. Ei te încurajează și te împing pentru a-ți atinge obiectivele și pentru a te confrunta atunci când ai nevoie.

2. Un prieten te iubește. „ Prietenul adevărat iubeşte oricând” (Proverbe 17:17). Te iubește când totul merge bine și când lucrurile nu vor mai merge așa de bine.

  Iubirea este jertfa. Isus a spus: „ Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.” (Ioan 15:13).

„Să îți dai viața” înseamnă să îți oferi timpul și relaxarea pentru a ajuta un prieten. Ioan scrie: „ Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi; şi noi deci trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi. (1 Ioan 3:16)

3. Un prieten are lucruri în comun cu tine. Iehu și Ionadab în 2 Împărați 10:15 oferă o privire interesantă despre prietenie.

Când Iehu l-a întâlnit pe prietenul său, Ionadab, l-a întrebat: „Inima ta este tot aşa de curată cum este inima mea faţă de a ta?” Acești doi prieteni urmau să intre în luptă împotriva unui inamic comun, dar, desigur, a existat mai mult în această relație decât dușmanul comun.

Frank Clark a spus odată: „Pentru a mă bucura de un prieten, am nevoie de mai multe în comun cu el decât faptul că urăsc aceiași oameni.”

4. Un prieten te protejează. Dacă a existat vreodată o persoană care să-și iubească și să-și protejeze prietenul, acesta a fost prietenul lui David, Ionatan. Din când în când, Ionatan a demonstrat iubirea lui pentru David, în ciuda faptului că David a fost rivalul lui Ionatan pentru tron.

David a fost  un pastor de oi, uns de profet pentru a fi următorul rege al lui Israel. Ionatan era fiul regelui, aparent moștenitor al aceluiași tron.

Ionatan a acceptat voia lui Dumnezeu pentru David și a fost un prieten constant, până la punctul de a-l proteja de propriul său tată, Saul, care a conspirat să-l omoare.

5. Un prieten este loial. Unii prieteni sunt de încredere și sunt mereu în preajmă atunci când ai nevoie de ei.  Dar un bun prieten este întotdeauna acolo când ai nevoie.

Sam Davis era un spion confederat executat la Tennessee, pentru crima sa. Când a fost capturat de armata Uniunii, el a avut în posesia lui câteva acte de importanță vitală. După ce au examinat cazul îndeaproape, ofițerii responsabili au știut că trebuie să fi avut un complice în procurarea documentelor. Davis a fost condamnat în instanță, condus în fața plutonului de execuție legat la ochi. Apoi, ofițerul responsabil i-a prezentat o propunere: „Dacă ne vei da numele omului care ți-a furnizat aceste informații, poți să fi liber.”

Sam Davis nu a ezitat în răspunsul său: „Dacă aș avea o mie de vieți, le-aș da pe toate înainte de a trăda un prieten.”

6. Un prieten scoate tot ce este mai bun din tine.

“Prietenul adevărat iubeşte oricând şi în nenorocire ajunge ca un frate.” (Proverbe 27:17).

Unii oameni cred că ajută criticându-și tot timpul prietenii. Deși există cu siguranță momente în care prietenii trebuie să se confrunte privitor la o anumită  problemă, este important să nu ne petrecem cea mai mare parte a timpului cu critici negative (Luca 17: 2).

Robert Lynd a avertizat odată: „ Prietenia nu va suporta foarte mult timp sfaturile foarte bune..”

Noul Testament ne spune că Barnabas a fost un prieten care a ridicat pe alții. Când Saul din Tars a fost măntuit, mulți creștini nu erau siguri de convertirea lui, dar Barnaba era diferit. El și-a ieșit din drum pentru a-l găsi pe Saul din Tars și a lucrat cu acest nou convertit până când Pavel a devenit un lider creștin cunoscut și respectat de toți. (Fapte 9: 13-14, 26).

Deși Barnabas este de obicei considerat doar un personaj minor în Noul Testament, el a fost un prieten care a fost credincios atât lui Pavel cât și al lui Marcu, doi oameni pe care Dumnezeu i-a folosit pentru a scrie o mare parte din Noul Testament.

7. Un prieten adevărat este interesat de bunăstarea voastră spirituală. În piscina din Betesda, Isus a întâlnit un bărbat care era bolnav de treizeci și opt de ani, neavând pe nimeni să-l pună în scăldătoare.

Omul  acesta nu avea  nici un prieten (Ioan 5: 1-9).

Ce contrast cu omul paralizat din Luca 5: 17-26, care a avut patru prieteni pentru a-l duce la Isus. Nu au reușit să-l treacă prin ușa casei din cauza mulțimii, s-au îndreptat spre acoperiș și l-au lăsat să intre la Isus prin acoperișul casei.

Gândiți-vă la aceste lucri:

• Ce interese comune am cu prietenul meu?

• Prietenul meu ar fi jignit dacă ar ști ce am vorbit pe la spatele lui săptămâna trecută?

• Îl ascult pe prietenul meu când vine la mine cu o problemă?

• Când a fost ultima dată când m-am rugat pentru nevoile prietenului meu?

• Sunt sigur că prietenul meu este mântuit? Mi-am facut vreodată timp să îi prezint planul mântuirii?

Un prieten este unul care te face să te simți bine în interior; este acolo atunci când nimănui altcuiva nu-i pasă; vede punctele tale bune când toți ceilalți văd eșecurile tale; dar cel mai important, petrece timp înaintea lui Dumnezeu în rugăciune pentru tine.

Amintiți-vă, prietenia funcționează pe două căi. Întrebarea este: „Sunt și eu la fel, un prieten adevărat pentru el?”

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags