Blog

iun. 03, 2020 07:00am
Generația următoare
346 Views

Nu îmi cunoșteam bine bunicii din partea tatălui meu. Îmi amintesc puțin despre ei, aveam doar patru ani când aceștia au murit.

Îmi amintesc de bunica Lorraine făcând cartofi prăjiți în bucătărie și că îmi spăla părul cu Pert Plus într-o cadă albastră.

Îmi amintesc de bunicul Pete cum îl îmbrățișam.

Aceasta e tot ce-mi amintesc despre ei, dar poveștile pe care familia  mea le-a povestit de-a lungul anilor îmi oferă o imagine mai bună despre ei.

Una dintre acestea în special era despre bunicul meu, care deținea o companie de confecții metalice și a fost  responsabil pentru realizarea porților de la Graceland.

Este adevărat? Nu prea  am știut, dar tata a fost  foarte mândru când  ne-a împărtășit povestea aceasta. Era ceva cu care era încântat să transmită generațiilor următoare ale familiei.

În Geneza capitolul patru vedem descendenții lui Cain și ce a transmis următoarelor generațiile ale sale.


“Cain s-a împreunat cu nevastă-sa; ea a rămas însărcinată şi a născut pe Enoh. El a început apoi să zidească o cetate şi a pus* acestei cetăţi numele fiului său Enoh. Enoh a fost tatăl lui Irad; Irad a fost tatăl lui Mehuiael; Mehuiael a fost tatăl lui Metuşael şi Metuşael a fost tatăl lui Lameh. Lameh şi-a luat două neveste: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Ţila.  Ada a născut pe Iabal: el a fost tatăl celor ce locuiesc în corturi şi păzesc vitele.  Numele fratelui său era Iubal: el a fost tatăl tuturor celor ce cântă cu alăuta şi cu cavalul.  Ţila, de partea ei, a născut şi ea pe Tubal-Cain, făuritorul tuturor uneltelor de aramă şi de fier. Sora lui Tubal-Cain era Naama. Lameh a zis nevestelor sale: „Ada şi Ţila, ascultaţi glasul meu! Nevestele lui Lameh, ascultaţi cuvântul meu! Am omorât un om pentru rana mea Şi un tânăr pentru vânătăile mele. Cain va fi răzbunat de şapte ori, Iar Lameh, de şaptezeci de ori câte şapte.”(Geneza 4:17-24)

Ce observăm despre Lameh? Mai întâi, a luat două soții.

Acum s-ar putea să spuneți: „În Biblie au fost mulți bărbați care au avut mai multe soții, chiar și oameni ai lui Dumnezeu.” Dar aceasta este prima poligamie care se întâmplă pentru prima dată, când este descris acest păcat.

După cum îmi spunea mama: „Doar pentru că o persoană face un anumit lucru, nu  înseamnă că  acesta este bun și corect.”

Dumnezeu a conceput căsătoria să fie între un bărbat și o femeie așa cum am observat cu Adam și Eva. Dacă Dumnezeu dorea să fie altfel, El i-ar fi făcut lui Adam mai mult de o soție.

Dar Lameh a ales dorința proprie asupra voinței lui Dumnezeu.

De ce? Pentru că nicăieri Biblia nu spune că Cain s-a pocăit vreodată de păcatul său.

Nicăieri nu spune că și-a învățat copiii despre Domnul.

Și nicăieri nu se spune despre copiii  lui că slujeau lui Dumnezeu.

De fapt, spune în versetele 25 și 26 că lui Adam si Evei li s-a dat un alt fiu, Set,  si că oamenii au început să cheme pe Dumnezeu.

“Adam s-a împreunat iarăşi cu nevastă-sa; ea a născut un fiu şi i-a pus numele Set; „căci”, a zis ea, „Dumnezeu mi-a dat o altă sămânţă în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain”.Lui Set i s-a născut şi lui un fiu şi i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului.”

Dar Cain și urmașii săi?

Nu s-au întors niciodată către Dumnezeu, asta nu înseamnă că Dumnezeu nu îi folosește.

Uită-te la copiii lui Lameh. Unul era un fermier de vite, unul crea muzică și unul era un meșter. Deși Cain a păcătuit mult și nu și-a învățat copiii despre Dumnezeu, Dumnezeu a ales totuși să-i folosească pentru voia Sa perfectă.

Unde am fi astăzi fără fermieri? Banuiesc că am trăi într-o lume fara lapte și hamburgeri.

Unde am fi astăzi fără sunetele frumoase ale muzicii cu care să ne închinăm lui Hristos?

Unde am fi astăzi fără meșteri?

Dumnezeu le oferă oamenilor șansa să se pocăiască de păcatul lor și să se întoarcă către El. Din păcate pentru Cain și urmașii lui aceștia  erau mândri de păcatul lor și chiar se lăudau cu greșelile lor. Este posibil ca Lameh să nu fi aflat multe despre Dumnezeu de la strămoșii săi, dar știa că Cain era un criminal și Dumnezeu l-a păzit.

El a simțit că păcatul său nu a fost „atât de rău” ca cel al lui Cain, poate că al lui a fost făcut din autoapărare, și credea ca și el trebuie să fie păzit. El credea că dumnezeu poate să ofere doar îndreptățiri.

Dumnezeu este mai mult decât protecție. Dumnezeu ne-a dat speranța și viața eternă prin Isus Hristos.

Când ne cufundăm în Cuvântul lui Dumnezeu, aflăm despre caracterul lui Dumnezeu, iubirea Lui fără sfârșit, puterea, autoritatea și harul Său.

Noi ce lăsam  generației următoare?

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags