Blog

mai 25, 2020 06:33am
Dumnezeul Care Te Vede
481 Views

Acolo stătea singură lângă apă. Dată unui bărbat, prin nicio alegere proprie, numai pentru a fi folosită ca parte a unui plan egoist. Ea nu a primit nicio protecție sau vreo prevedere care provine în mod normal dintr-o uniune ca aceasta. Nu a fost iubită. Nu a fost prețuită. Nu a fost îngrijită.

Era disprețuită. Sigur, fusese răutăcioasă. Dar nimeni nu putea vedea răul prin care trecea.

A fost aruncată deoparte ca ceva inutil. Urată de stăpâna ei. Ignorat de bărbatul căruia i-a fost dată drept soție. Așa că a fugit.

Acum stătea acolo, strigându-și durerile de inimă prin lacrimi fierbinți. Se simțea atât de singură. Cu nimeni nu putea vorbi despre asta. Nu era nimeni care să înțeleagă. Până pe neașteptate, cineva a apărut.

În cazul în care nu v-ați dat seama incă, aceasta este povestea lui Hagar din Geneza capitolul 16. Dumnezeu îi făgăduise lui Avram și Sarai urmași, dar încă de atunci Sarai era stearpă. În loc să-l aștepte pe Domnul, au decis să ia lucrurile în propriile lor mâini și să-l „ajute” pe Dumnezeu scoțându-l afară. Dacă Hagar a mers cu ea de bună voie sau nu, Biblia nu spune.

 In povestea de mai sus, acest autor își imaginează unele dintre emoțiile și gândurile care i-au trecut prin cap.

Acum să ne uităm la restul poveștii. Cel care se arată lângă ea prin izvorul apei în pustie este îngerul Domnului. Acesta este cel mai probabil un Hristos preîncarnat, deoarece face o promisiune lui Hagar pe care numai Dumnezeu ar putea să o facă și pentru că mai târziu ea îl numește Dumnezeu.

El o întreabă de unde a venit și unde se duce, la care ea  răspunde că fuge de la stăpâna ei, Sarai. Atunci îngerul Domnului îi spune să se întoarcă la Sarai și să se supună ei și că El îi va da atâția urmași, încât nu vor putea fi numărați.

Apoi citim aceste frumoase cuvinte care ar trebui să mângâie inima fiecărui credincios:

Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: „Tu eşti Dumnezeu care mă vede!” Căci a zis ea: „Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!”(Geneza 16:13)

 „Tu ești un Dumnezeu care vede” ar putea fi tradus și „Ești un Dumnezeu care mă vede”. Și asta nu ar putea fi mai adevărat.

În toate rănile lui Hagar, în toate relațiile ei rupte, în toate degradările, izolarea și păcatul, Dumnezeu a văzut-o și a avut grijă de ea.

Poate că nu te afli într-un cerc de relație ciudată precum Hagar. Dar te poți asocia? Te-ai simțit vreodată ca și cum ai fi fost singur într-o situație? Că nimeni nu putea vedea sau înțelege răul prin care treceai? Că nu ai cu cine să vorbești? Te-ai simțit vreodată izolat de durere?

Poate că este o durere fizică. Trăiești în fiecare zi din viața ta cu o boală psihică sau boală fizică pe care nimeni nu pare să o înțeleagă?

Poate că oamenii te-au ignorat atât de mult când le spui durerea ta și ai încetat să le mai spui.

Poate că nu vrei să pari că te plângi, așa că rămâi tăcut.

Poate că nimeni nu vede că în fiecare zi este o luptă doar pentru a te ridica din pat și a pleca sau pentru a ajunge din punctul A în punctul B.

Dumnezeu te vede și îți cunoaște durerea. Lui îi pasă.

Poate că este o durere emoțională.

Poate trăiești într-o casă cu probleme și nimeni nu vede luptele pe care le asisti între părinți tăi.

Poate te simți izolat, singur sau chiar agresat la școală.

Poate că ați fost martor la un comportament cu adevărat distructiv al unei persoane pe care o iubești și mergi în camera încercând  să te prefaci că ești în altă parte.

Poate v-ați simțit atât de jos încât v-ați gândit să vă luați propria viață.

Dumnezeu te vede și îți cunoaște durerea. El te iubeste. El este chiar acolo lângă tine și nici una dintre lacrimile tale nu trece neobservată (Psalmul 56: 8). Nu ești singur.

Poate ai o cicatrice din trecutul tău.

Poate cineva s-a purtat aspru cu tine.

Poate cineva a săvârșit un abuz sau un păcat crunt împotriva ta. Poate că ai fost abandonat de părinți sau de soț.

Poate ai o greșeală păcătoasă de care încerci să te ascunzi, cum ar fi o aventură, un avort sau o dependență.

Oricare ar fi răul tău din trecut,  să știi că Dumnezeu te vede și Lui îi pasă. Poți fugi la El ca la un Ava – adică Tatăl tău, tatăl tău perfect și iubitor (chiar dacă tatăl tău pământesc a fost altceva decât un tata). Poți veni la Isus ca frate și prieten.

Chiar dacă este un trecut păcătos din care fugiți, știți că Dumnezeu vrea să vă pocăiți. La fel cum îngerul Domnului a poruncit lui Hagar, Dumnezeu vrea să vă întoarceți la stăpânul vostru, Hristos Isus și să vă supuneți stăpânirii Lui peste viața voastră. La fel ca tatăl fiului risipitor din capitolul 15 din Luca, când te pocăiești, Iisus aleargă spre tine cu brațele deschise, izbucnind de dragoste, bunătate, milostenie și har. El este gata să te ducă înapoi. El dorește să-și plaseze inelul și haina pe tine pentru a semnifica că ești copilul lui și pentru a-ți sărbători întoarcerea!

Iubiților,  indiferent de ce rău ești bântuit, oricâte zile sau luni sau ani de lacrimi ai vărsat, oricât de izolat și singur te simți, Dumnezeu te vede. Nu numai că te vede, ci îi pasă de tine. El are grijă de tine. El este chiar acolo, lângă tine, ținându-te sub protecția aripii lui în timp ce plângi, în timp ce agonizezi, în timp ce îți strigă în tăcere durerea de inimă (Psalmul 91: 4). El te iubeste.

Așa cum spunea psalmistul, nu există niciun loc în care să putem merge unde Dumnezeu nu este acolo sau unde nu ne poate vedea (Psalmul 139: 1-10).

Iubiților, nu veți găsi mângâiere în a ști că Dumnezeu este un Dumnezeu care vă vede?

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags