Blog

mai 21, 2020 01:00am
Iată ce înseamnă cu adevărat să ajuți pe alții
415 Views

De-a lungul vieții, există câteva apeluri telefonice care îți ies în evidență cu adevărat. Un astfel de apel pentru mine a avut loc în urmă cu aproape șaizeci de ani și îmi amintesc în continuare exact așa cum s-a întâmplat.

Eram un băiețel speriat, întins într-un pat de spital, în așteptarea unei intervenții chirurgicale grave. Tatăl meu a răspuns apelului și nu am acordat o atenție deosebită conversației, dar mi-a rămas în memorie din cauza celor întâmplate după ce s-a terminat conversația. Era ceva ce nu văzusem decât o singură dată înainte:

Imaginea tatălui meu cu lacrimi în ochi.

De mic, eram concentrat doar asupra mea. Ani mai târziu, când am devenit părinte, am înțeles povara enormă cu care ei trebuie să se fi confruntat în timpul acela. În copilărie, nu am înțeles implicațiile cheltuielilor medicale. Voiam doar să mă întorc acasă.

Îmi amintesc clar descrierea convorbirii pe care tata i-a făcut-o lui mama. O persoană din comunitatea noastră a auzit de situația noastră cu operația mea și l-a sunat pe tata oferindu-ne ajutorul lor. Copleșit de emoție, tata l-a citat pe bărbat spunând: „Familia noastră este gata, dispusă și capabilă să ajute”.

Este o frază care a rămas cu mine în toți acești ani:

GATA,  DISPUS  ȘI  CAPABIL SA AJUT

Din fericire, familia mea nu a trebuit să se bazeze pe acel ajutor, dar ce confort și încurajare trebuie să fi fost să știi că oferta a existat. Ce binecuvântare trebuie să fi simțit la compasiunea familiei respective. Ce bucurie trebuie să le fi dat să știe că cineva a înțeles și a avut suficient de mult grijă pentru a ajunge la o astfel de ofertă.

Din câte știu, nu am întâlnit familia respectivă. Nu vă pot spune numele lor. Nu știu care a fost credința lor, dar știu că au modelat perfect lecția de compasiune și grijă care ne-a învățat-o Isus. Nu am avut niciodată o discuție cu ei, dar cuvintele lor mi-au impactat viața până în ziua de azi:

GATA,  DISPUS  ȘI  CAPABIL SA AJUT

Mi se pare că poruncile lui Isus către noi este că trebuie să fim pregătiți, dispuși și capabili să îi ajutăm pe ceilalți. Isus a rezumat destul de mult întreaga sa filozofie ca iubind pe Dumnezeu și iubindu-i pe ceilalți. Nu sunt un predicator și nu pot explica sensul iubirii altora în limba greacă sau în orice altceva. Dar știu că „iubirea” a fost menită ca un cuvânt care să ne îndrume să facem ceva. Trebuie să iubim activ și iubirea implică să fim pregătiți și dispuși să ajutăm.

DRAGOSTEA ESTE GATA SA OFERE AJUTOR

Ajutorul vine în toate formele și dimensiunile și fiecare oportunitate este unică. Poate implica mentorare sau îndrumare în domenii în care experiențele noastre de viață ar putea fi de ajutor. Poate fi o oportunitate de a ajuta fizic pe cineva cu o sarcină sau o problemă. Poate fi un act de ascultare sau de sprijin emoțional. Ajutorul poate veni sub formă de îndrumare spirituală sau rugăciune. Poate implica un pas suplimentar pentru a arăta prietenia unui străin. Ca și în apelul telefonic către tatăl meu, ar putea implica chiar și o ofertă sub formă de ajutor financiar.

Isus  ne cere ca și noi  să iubim. Dragostea cere ca noi să fim pregătiți și dispuși să ajutăm când ni se oferă o oportunitate.

ÎNTOTDEAUNA AVEM ABILITATEA DE A OFERI AJUTOR

Uneori este posibil să simțim disponibilitatea de a ajuta, dar poate nu simțim că avem capacitatea. Cu siguranță, există zone în care este posibil să nu avem o capacitate specifică de a ajuta o anumită situație, dar întotdeauna suntem capabili să ajutăm într-un fel – întotdeauna.

Poate că nu avem capacitatea necesară pentru a fi de ajutor personal, dar este posibil să putem direcționa către  cineva care are această abilitate.

Poate că nu avem capacitatea de a îndruma activ sau de a mentora, dar cu toții putem fi o încurajare.

Poate că pur și simplu nu vedem cum putem ajuta. În aceste cazuri, cu siguranță ne putem ruga pentru ei și acesta poate fi chiar ajutorul de care au nevoie.

Cred că una dintre marile tragedii ale vieții este aceea că de multe ori nu reușim să recunoaștem abilitățile pe care Dumnezeu ni le-a oferit pentru a fi de ajutor.

 Întotdeuna putem fi de ajutor într-un anume fel.

ISUS  AJUTORUL NOSTRU

Din fericire, Isus a servit ca exemplu suprem al pregătirii, disponibilității și capacității de a ajuta și el servește în continuare acestui scop.

El și-a demonstrat disponibilitatea învățând și modelând exemple pentru propriile noastre vieți.

El și-a demonstrat disponibilitatea oferindu-ne calea de a ne împăca cu Dumnezeu prin moartea sa pe Cruce.

El și-a dovedit capacitatea inconfundabilă prin învierea sa.

La fel cum avem întotdeauna capacitatea de a fi de ajutor celorlalți, fiecare dintre noi are și capacitatea de a accesa ajutorul lui Isus dacă suntem pregătiți și doritori să recunoaștem nevoia noastră pentru aceasta și să acceptăm oferta sa în viața noastră. Depinde de noi. El stă mereu.

GATA,  DISPUS  ȘI  CAPABIL SA AJUTE

“Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi..” (Psalm 46:1)

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags