Blog

mai 20, 2020 01:00am
Iată de ce nu trebuie să vă faceți griji
299 Views

Probabil că toți am citit cele mai populare versete despre îngrijorări:

“Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri..” (Filipeni 4:6)

“Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.” (Matei 6:34)

Poate că le-am scris chiar ca și pe notițe pentru a le avea cu noi în buzunare. Sau le-am postat în oglinzile noastre de baie prin diferite locuri.

Aceste pasaje sunt excelente (până la urmă, sunt Cuvântul lui Dumnezeu inspirat) și utile pentru a fi folosite în lupta noastră împotriva îngrijorării și anxietății. Dar prea des am izolat acele texte și le-am transformat în lege în mintea mea.

Știam că Biblia spunea că nu trebuia să fiu îngrijortă, anxioasă, așa că lucrul acesta a devenit un alt set de “ce să faci și ce să nu faci”. Dacă aș putea bifa undeva  pe lista mea aș spune: „Bine, azi nu m-am îngrijorat”, atunci m-am descurcat bine. Dacă aș încălca regula și aș avea gânduri de neliniștite, m-aș lovi peste mână și m-aș gândi: „Trebuie să mă descurc mai bine mâine! ”

Acest mod de a gândi nu m-a făcut decât să fiu îngrijorată că o să fiu îngrijorată! Când m-aș pune seara la culcare  sau m-aș trezi dimineața (cele mai dese momente când mă năpadesc îngrijorările), aș începe să mă tem ca o să fiu din nou îngrijorată. Ceea ce, desigur, însemna că acum eram deja îngrijorată! Începusem să mă tem de frică! Totul a devenit o spirală vicioasă.

Poate că ai făcut sit u la fel. Deci, cum ieșim din asta?

Ți-aș putea oferi „șapte pași” sau „zece sfaturi” despre cum să depășești anxietatea. Dar nu voi face asta. O să vă dau unul singur.

Ai încredere în Dumnezeu.

Ți se pare prea simplist? Prea ușor? Prea mult ca un  răspuns de la „studiul biblic”?

O spun pentru că este practic și teologic cel mai bun răspuns pe care ți l-aș putea oferi.

Anxietatea provine din a nu avea încredere în caracterul și promisiunile lui Dumnezeu.

Unii pot crede că sunt prea îndrăzneț sau ca judec spunându-le oamenilor că nu au încredere în Dumnezeu. Sfatul acesta nu este menit să fie o palmă spirituală. Și nu uita, mă includ și pe mine în asta.

Să ne gândim cu adevărat la acest lucru. De ce ne facem griji? Bani, sănătate, căsătorii, copii, familie, locuri de muncă, ceea ce cred oamenii despre noi, a fi răniți de alții, moartea. . . lista ar putea continua.

Dar dacă avem încredere că Dumnezeu este cine spune el că este: bun, iubitor, blând, suveran, adevărat, înțelept, atotștiutor, atotputernic, drept, neschimbător, sfânt – și asta pentru că caracterul Său nu se schimbă niciodată, El își ține întotdeauna promisiunile și are puterea de a le îndeplini, atunci de ce trebuie să ne temem cu adevărat?

Să luăm doar câteva exemple:

Să presupunem că sunteți îngrijorat de pierderea locului de muncă și, prin urmare, că nu aveți destui bani pentru purta de grijă familiei.

Dacă ai încredere că Dumnezeu este bun și bun și iubitor, vei avea încredere că el vrea să aibă grijă de tine și de familia ta.

Dacă ai încredere că Dumnezeu este adevăr, neschimbător și atotputernic, vei avea încredere că el își va păstra promisiunea de a-ți asigura toate nevoile tale (Matei. 6).

Dacă crezi că Dumnezeu este înțelept, atotștiutor și corect, vei avea încredere că știe ce este mai bine pentru tine, știe deja și are un plan pentru viitorul tău și va face întotdeauna ceea ce este corect și drept.

În continuare, să luăm teama de a muri.

Dacă crezi că Dumnezeu este suveran și atotputernic, atunci poți să te încrezi in El ca are capacitatea de a te păzi.

Dacă crezi că Dumnezeu este bun, iubitor, înțelept și sfânt, atunci vei ști că, dacă în înțelepciunea Sa suverană și desăvârșită, a rânduit că este timpul tău să mori, va fi numai pentru binele tău suprem și gloria Lui când te va duce în patria Lui.

Când credem cu adevărat că Dumnezeu stăpânește fiecare situație și nu numai că este în control, ci a rânduit fiecare din zilele noastre pentru noi (Psalmul 139: 16) și cunoaștem și bunătatea și sfințenia caracterului său, atunci nu există absolut nimic în viața noastră care să ne determine să ne temem, să ne facem griji sau să fim anxioși.

Să ne uităm la un om care a exemplificat acest lucru în viața sa.

Dacă vreunul dintre voi a avut insomnii din cauza anxietății, știți că nu este o glumă! David avea o mulțime de motive pentru a avea insomnii! În 2 Samuel 15 am citit că propriul său fiu i-a uzurpat tronul și căuta acum să ia viața! Imaginea din Psalmul 3 este  că David  era ascuns într-o peșteră, deoarece în orice moment fiul său Absalom s-ar putea arăta și l-ar putea ucide!

Și totuși, în versetul 5 spune: “Mă culc, adorm şi mă deştept iarăşi, căci Domnul este sprijinul meu”. Psalmul 3:5

Am avut insomnii peste lucruri mult mai mici! Nu-mi pot imagina cum aș putea  să dorm dacă mi-ar fi fost frică literalmente pentru viața mea!

Deci, cum a putut David să doarmă?

El a avut încredere în Dumnezeu.

Știa nu numai că Dumnezeu este scutul și protectorul său, ci și că Dumnezeu controlează în mod suveran toate lucrurile pentru gloria lui, care este și ceea ce este cel mai bine pentru noi.

Dacă Dumnezeu ar dori ca David să trăiască, el i-ar asigura siguranța prin atotputernicia sa.

Dacă ar fi voia lui Dumnezeu să moară, atunci David a avut încredere că, chiar și în moartea lui, Dumnezeu va fi glorificat și va fi pentru binele său suprem.

David a avut încredere într-un Dumnezeu al înțelepciunii infinite, al dragostei, al bunătății, al sfințeniei și al puterii, care desfășoară întotdeauna cele mai bune lucruri în viața noastră, în timp ce scrie paginile planului său de răscumpărare – ceea ce noi am numi „istorie”.

Dar tu? Ai încredere în Dumnezeul bun și suveran al universului pentru a-ți scrie povestea? Poți ca David, să spui: „ Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea.”(Psalmul 4: 8)?

Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau reimprimată fără permisiunea Lifeword.org

Comments

POST A COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Archives
Tags